Все в цьому пирозі зійшлося: невелика кислинка і неприторна солодкість, повітряна ніжність начинки з розсипчастою, хрумкою основою пирога. Із цим рецептом сир в дома надовго не затримається.
Гарний він і тим, що ягоди можна використовувати будь-які: вишня, полуниця, смородина. І неважливо, свіжі вони чи заморожені. Смачно виходить.
Ось що нам знадобиться:
- Для тіста: борошно – 450 грамів, масло вершкове – 120 грамів, цукор – 50 грамів, сіль – 0,5 чайної ложки, 2 яєчні жовтки, сметана – 1 столова ложка, розпушувач – 10 грамів і ванільний цукор, холодна вода – 4 столові ложки.
- Для сирного шару: сир м’який – 500 грамів, сметана – 3 столові ложки, 2 яєчні білки, цукор – 50 грамів, крохмаль кукурудзяний – 40 грамів.
- Ягідний шар: свіжа полуниця – 400-500 грамів, цукор – 100 грамів, крохмаль – 70 грамів.
- Для крихти: борошно 100 грамів, вершкове масло – 40 грамів, цукор – 1 столова ложка.
Покроковий рецепт приготування страви:
Пиріг складається із 4 шарів, першою буде піскова основа, її спочатку готую.
До просіяного борошна додаю вершкове масло, яке підтануло, можна і заморожене натерти.
Перетираю борошно з маслом в однорідну крихту.
У крихту додаю сіль, цукор, розпушувач та розмішую, щоб усі інгредієнти рівномірно розподілилися.
Додаю жовтки, сметану та замішую тісто. Після того, як борошно вбере рідину, додаю трохи холодної води і домішую тісто. Воно трохи розсипатиметься, це нестрашно. Довго все одно не вимішую, інакше тісто затягнеться, пиріг не вийде таким розсипчастим.
З готового тіста формую грудку, кладу її в пакет і забираю на 30 хвилин у холодильник.
Поки тісто доходить, готую начинку. Це буде двошарова начинка з сиру та ягід.
Протертий через сито жирний сир змішую з білками, сметаною та цукром.
Додаю ванільний цукор та крохмаль. Все добре розмішую, вийде ніжна, однорідна сирна маса.
Для другого шару сьогодні маю свіжу полуницю. Тут усе просто. Ягоди порізала на четвертинки, засипала цукром та крохмалем. Начинка готова.
Можна використати, наприклад, заморожену вишню. Ягоди розморозити, змішати крохмаль із соком від ягід. Додати цукор і крохмаль і довести, помішуючи, до кипіння. Остудити до кімнатної температури і можна використовувати.
Ну, і ще один хрумкий шар, який буде зверху. Для нього змішую борошно, цукор і трохи вершкового масла і виделкою розтираю все в крихту.
Усе приготування завершено, збираю пиріг.
На дно роз’ємної форми (діаметр 22см), застелене пергаментом, викладаю тісто. Його я заздалегідь трохи розкачую.
На дно викладаю ягідну начинку і розподіляю її рівним шаром.
Зверху викладаю сир.
Посипаю крихтою з борошна, цукру та масла.
Ставлю запікатись у розігріту духовку. Випікаю при температурі 180 градусів 40 хвилин. Готовому пирогу даю охолонути у формі і лише потім виймаю. Його вже можна їсти, він буде дуже ніжним.
Я його залишаю на ніч у холодильнику, так сир добре стабілізується. Пиріг можна прикрасити ягодами, листочками м’яти, тоді він замість торта на святковий стіл підійде. Дуже смачний, ніжний. Сир, як суфле а ягоди до речі, як соус. Обов’язково спробуйте приготувати.